دندانپزشکان با استفاده از تکنولوژی لیزر به بیماران کمک میکنند تا ذهنیت مطلوب تریاز دندانپزشکی داشته باشند.
با اینکه چندین سال است که متخصصان ازتکنولوژی لیزر بهره مندند ، ولی تنها چند سالی است که پیشرفتهای چشمگیری درحیطه این تکنولوژی صورت گرفته است و ازخصایص جدید آن برخوردار شده اند.
بهره گیری از لیزر در گستره های گوناگون از قبیل دندانپزشکی رو به افزایش است، دندانپزشکی با لیزر تحولی را در درمان دندانپزشکی ایجاد کرده است و توانسته با در اختیار گذاشتن درمانی تاثیر گذار وفاقد درد نظر بیماران و دندانپزشکان را جلب نماید. دندانپزشکان با استفاده از لیزر قادرند عوارض مختلفی را با تمرکز بیشتر و سرعت بالاتر درمان نمایند.
مزایای دندانپزشکی با لیزر:
- دقت
- کارایی
- راحتی
- دوران بهبود سریعتر
کاربردهای لیزر برای بافت سخت
تشخیص پوسیدگی
همان پوسیدگی گذشته با استفاده از DIAGNOdent مشخص می گردند. حفره پوسیدگی دندان را می شود در اقدامات اولیه پوسیدگی مداوا نمود. متخصصان با تشخیص دقیق کرم خوردگی قادرند دندان را در زمان کمتر وهمچنین هزینه کمتر درمان نمایند.
لیزر فلورسانس (LF):
این نوع لیزر در زمان کمتر و با تمرکز بیشتر پوسیدگی را تشخیص می دهد. لیزر فلورسانس به عنوان یک روش تکمیلی برای تشخیص پوسیدگیهای اکلوزال دندانهای شیری و دائمی به کار گرفته می شود و به علت داشتن اطمینان، پیشبینی پذیری و قابلیت ترمیم ایرادات تشخیصی کمتر می شود.
لیزر آرگون:
این لیزر، لیزر تشخیصی دیگری می باشد که تشخیص خرابی و پوسیدگیها به خصوص در سطح اکلوزال و اینترپروکسیمال را با بهره گیری از ویژگی فلورسانس میسر می کند. لیزر آرگون در معین سازی کمّی ضایع شدن مواد معدنی دندانهای شیری موفق تر از دندانهای ثابت عمل میکند. دندانپزشکان با بهره گیری از QLF پوسیدگیهای زیر فیشور سیلانت را بهتر در معاینات دورهای مشخص می کنند.
کاربردهای لیزر در دندانپزشکی
جراحی بافت سخت و نرم، جرم گیری، مهیا سازی مینا و عاج دندان برای مداوای پوسیدگی و سوراخ شدن دندان، تشخیص پوسیدگی، پاک کردن کانال ریشه در عصبکشی، لایه برداری (اچینگ)، تغییر بنیاد کریستالی مینای دندان برای جلوگیری از پوسیدگی، سفید کردن دندان، درمان پریودنتال و درمان پری ایمپلنتایتیس از ویژگی های لیزر در دندانپزشکی به شمار می آید.
پیشگیری از پوسیدگی استقامت سطح دندان در مقابل نفوذ عوامل موثر و تشکیل دهنده پوسیدگی نقش بسزایی در صحت دندان و جلوگیری از پوسیدگی دارد. لیزرهای CO2 و اربیوم استقامت دندانهای دائمی تازه درآمدهی کودکان و نوجوانان را در مقابل تحلیل اسیدی بالا می برد.
ترمیم، فیشور سیلانت
متخصص سطح دندان را قبل از فیشور سیلانت (شیاربندی دندانها) با لیزر مهیا میکنند. لیزر برای فراهم سازی مینای دندان، جرمگیری و ضدعفونی کردن شیارها و حفرههای (پیت و فیشور) دندان نیز استفاده می شود. مثلا دندانپزشک لیزر اربیوم را جهت فیشورتومی و برطرف سازی پوسیدگی استفاه می نماید تا خاطر جمع شود که خبری از کرمخوردگی در شیارها و سوراخ های دندان نیست.
درمان ریشه و عصبکشی
تکنولوژی لیزر در پالپوتومی، پالپکتومی و بستن پالپ (مغز) دندان به جای فرموکرزول استفاده می شود. از فرموکرزول برای پالپوتومی دندانهای شیری بهره می گیرند و از خصوصیت موتاژنیک (اثر جهشزادی) و کارسینوژنیک (سرطان زایی) برخوردار می باشد. تاثیر تکنولوژی لیزر در پاک کردن و فرم دادن سیستم روت کانال (عصبکشی) ثابت گشته است. مثلا لیزر Er,Cr:YSGG از فواید فرم دهی و جرمگیری کننده امثالهم با اشیاء چرخشی بهره مند می باشد ضمن اینکه تاثیر گذاری بیشتری دارد.
درمان ریشه و عصب کشی با لیزر
کاربردهای لیزر برای بافت نرم
لیزرمداوای حفاظتی بیماریهای لثه کودکان را میسر می سازد، بی آنکه تاثیر آلرژیک یا استقامت باکتریایی به همراه داشته باشد. کلیه طول موجهای لیزر در جینجیوکتومی، جینجیووپلاستی و اپرکولکتومی استفاده می شود،و احتیاجی به سر کردن نیست و همچنین شخص دچار خونریزی نمی شود. رشد رویش دندان در زمان کمتر، انحدام معظلات لثوی غیرمعمول برگرفته گرفته از جابجایی نا مطلوب دندان، مداوای هیپرپلازی لثه القا شده با دارو و عملهای زیبایی مختلف نیز از دیگر کاربردهای لیزر محسوب میشود.
فرنکتومی
لیزر Er:YAG جهت فرنکتومی (جراحی فرنوم) نوزادانی مورد استفاده قرار می گیرد که از فرنوم (بند) ماگزیلاری کشیده شده برخوردارند. این نوع لیزر جهت جراحی فرنوم بالا و پایین نوزادان نیز به کار گرفته می شود.
فرنکتومی با لیزر
میکرو جراحی لثه (جراحی میکروجینجیوال)
میکروجراحی لثه با لیزر برای مداوای صدمات تروماتیک دندانهای مخفی یا بیرون نیامده صورت می گیرد. لیزر اربیوم قسمتی از لثه را جدا می کند که تحریف فرسایش طوق دندان را مستور کرده است.
درمان با لیزر با درجه کم (LLLT) جا به جایی دندانها را در مداوای ارتودنسی افزایش می دهد.
لیزر و نور دیود (LED) برای کاهش دوره بیماری و افزایش التیام کودکانی به کار گرفته میشود که به معضلات تبخال و استومایتت (ورم مخاط دهان و لثه) هرپسی اولیه دچار شده اند.
میکروجراحی
تروماتولوژی و آزمایش زنده بودن پالپ
ایجاد ضربه یا صدمه به دندان عملکرد طولانی مدت و کوتاه مدت را افزایش می دهد د و سبب انحدام و مرگ پالپ می گردد. فلومتری داپلر لیزر (LDF) جریان خون را در پالپ (PBF) نمایان می سازد و زنده بودن پالپ را مشخص می نماید. این روش صحیح، غیرتهاجمی، اصلاح پذیر، با اطمینان بالا و فاقد درد می باشد و درخور ک.دکان می باشد.ضمن اینکه LDF برای مشاهده دندانهای شل و واسکولاریزاسیون مجدد نیز مفید است.
کاربردهای لیزر برای دندانهای صدمه دیده
از مصارف دیگر لیزر برای دندانهای صدمه دیده میتوان به موارد زیر نام برد:
- آمادهسازی لبه شکسته دندان پیش از ترمیم، نشان دادن انعقاد پالپ، پالپوتومی و پالپکتومی ( با لیزر اربیوم)
- ضدعفونی کردن و آلودگیزدایی
- تاثیرات ضددرد، التیام بخشیدن به درد
- لیزر آستانه درد بیمار را افزایش و ضرورت بیحس کردن را کاهش میدهد.
با به کار گیری از لیزر نزدیک مادون قرمز در فرمت غیرمتمرکز تاثیر بیحسی مورد نظر میسر می شود. این بیحسی با هیپرپولاریزه کردن غشاء فیبرهای عصبی بر روی پالپ دندان نقش خود را ایفا می کند و 15 اثر بخشی دارد.
لیزر دی اکسید کربن به شکل موضعی برای التیام درد برگرفته از تحمل فشار ارتودنسی مورد استفاده قرار می گیرد و لیزر با درجه کم جنبش دندانها تسریع می کند، بی آن که هیچ نوع تاثیرمنفی چشمگیری را به دنبال داشته باشد.
لیزر دیود LED:
تابش لیزر اطراف ناحیه ارتودنسی یا مفصل فکی گیجگاهی درد را با موفقیت تسکین میدهد.
تابش لیزر LLLT بر گرههای لنفاوی: لیزر با شدت پایین (LLLT) در زمان رویش دندانهای شیری یا دائمی به کار برده میشود و تابش لیزر بر روی بخش بیرون از لثه دندان شیری درد را تا حد قابل ملاحظهای کاهش میدهد.